Onderhoud & Reparatie

Algemene Informatie

Beste huurder,

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

Onderhoudswerkzaamheden zijn werkzaamheden die ingepland kunnen worden, dat noemen we planmatig onderhoud. U zorgt als huurder zelf voor klein dagelijks onderhoud. De verhuurder voor het groot onderhoud. Wie waarvoor verantwoordelijk is leest u in dit bestand.

Er gaat ook wel eens iets kapot. Als dat is gebeurd, kunt u een reparatieverzoek bij ons indienen, maar u dient zelf eerst te onderzoeken wat de oorzaak is. Hieronder staan de meeste onderhoud en reparatiemeldingen en een omschrijving wat u zelf moet doen.

Lees de meldingen en antwoorden door, vaak kunt u het probleem zelf achterhalen en oplossen.

Veelgestelde Vragen

01Ik heb een lekkage, wat moet ik doen?
Let op: bij een ernstige lekkage van een waterleiding altijd eerst uw hoofdkraan afsluiten. Voor u een reparatieverzoek indient adviseren wij u de volgende zaken eerst zelf te onderzoeken/te controleren:
  • Waar komt de lekkage vandaan? Wat is de mogelijke oorzaak?
  • Bij buren navragen (indien van toepassing).
  • Badkamer kitnaden en voegen controleren.
  • Leidingwerk nazien.
  • Nalopen kranen.
  • Bij dak lekkage: betreft het een pannendak of een plat (bitumen) dak?
  • Door het verstrekken van de juiste gegevens zijn wij beter in staat de juiste partijen aan te sturen voor herstel. Bij het versturen van verzoeken via de mail stellen wij foto's ter verduidelijking van de klacht zeer op prijs.
02Ik heb een verstopping, wat moet ik doen?
Verstoppingen door gebruik dienen door huurder zelf te worden verholpen.

  • Verstopping in toilet: verwijder al het toiletpapier. Gebruik alleen een plopper om de verstopping te verhelpen.
  • Verstopping douche: haal haren uit het putje, maar schoon met een allesreiniger, gebruik de plopper.
  • Verstopping in wasbak: Plaats een emmer onder zwanenhals en draai de zwanenhals open en gooi de inhoud leeg.
  • Verstopping in keuken wasbak: Plaats een emmer onder zwanenhals en draai de zwanenhals open en gooi de inhoud leeg.
  • Gebruik alleen een plopper of een trekveer, deze zijn verkrijgbaar bij een Doe het Zelf zaak.
  • Gebruik géén chemische ontstoppingsmiddelen.
  • Verstopping in regenpijp en dakgoot: verwijder de bladeren en zorg dat het water weer afvoert. Plaats eventueel een kroontje om te voorkomen dat bladeren de regenpijp in kunnen. Verwijder volgelnesten en of voorkom dat nesten gebouwd kunnen worden.
  • Verstopping in de standpijp: informeer bij de buren of daar ook verstopping om te achterhalen op welke hoogte het probleem zich bevindt.
  • Mocht dit niet hebben geholpen, stuur dan een reparatieverzoek.

Wilt u een reparatieverzoek indienen? Door het verstrekken van de juiste gegevens zijn wij beter in staat de juiste partijen aan te sturen voor herstel. Bij het versturen van verzoeken via de mail stellen wij foto's ter verduidelijking van de klacht zeer op prijs.
03Mijn verwarming doet het niet, wat moet ik doen?
Als uw woning is aangesloten op een collectieve cv-installatie kunt u een reparatieverzoek indienen.

Als u een individuele ketel heeft adviseren wij u eerst de volgende zaken te controleren en/of uit te voeren voor u een reparatieverzoek indient:
  • Bij toestellen zonder waakvlam eerst op de resetknop drukken en/of gedurende 1 minuut de stekker uit het stopcontact nemen. Houdt de storing aan, controleert u dan eerst of:
  • (bij toestellen met een waakvlam) de waakvlam brandt. Is dit niet het geval, steek de waakvlam dan weer aan;
  • het toestel in de bedrijfsstand staat en de stekker op de juiste manier in het stopcontact zit;
  • de zekeringen (stoppen) in de meterkast niet stuk zijn en/of de aardlekschakelaar niet in de 'UIT' stand is gesprongen;
  • er voldoende water in de installatie aanwezig is (minimaal 1,5 bar). Als er onvoldoende water in de installatie aanwezig is, dient u het water bij te vullen. Kijk hiervoor in onze vul- en ontluchtingsinstructie of bekijk het instructiefilmpje;
  • de gaskranen niet dichtgedraaid zijn (bijvoorbeeld in de meterkast);
  • u borrelgeluiden hoort. Is dit het geval dan dient u de installatie eerst te ontluchten, zo nodig bij te vullen. Gebruik hiervoor onze vul- en ontluchtingsinstructie;
  • de kamerthermostaat voldoende hoog is ingesteld;
  • er geen warmwaterkraan druppelt (bij combitoestellen);
  • er voldoende radiatorkranen openstaan voor een goede doorstroom;
  • de perlator (zeefje in de kraan) / douchekop kalkvrij en schoon is. (?)

Mocht het na het uitvoeren van bovenstaande tips nog niet werken, dan kunt u een reparatieverzoek indienen.
04Hoe kan ik een reparatieverzoek melden?
Heeft u een service-of reparatieverzoek? Dan kunt u dit online indienen.  Zodra wij uw verzoek hebben ontvangen, streven we ernaar binnen 5 werkdagen te reageren. Is het spoedeisend? Kijk dan bij Calamiteiten.

Voorwaarden
  • Mocht uw reparatieverzoek conform het huurcontract/ het 'Besluit kleine herstellingen' tot een verplichting van de huurder behoren, dan behouden wij ons het recht voor deze kosten aan u door te belasten.
  • Gemaakte afspraken kunnen tot 48 uur vooraf geannuleerd of gewijzigd worden
  • Indien u niet thuis bent ten tijde van de gemaakte afspraak worden de voorrijkosten en 1 arbeidsuur in rekening gebracht.
  • De monteur belt 1 maal aan bij de voordeur en belt 1 maal naar het door u opgegeven telefoonnummer
  • U dient telefonisch bereikbaar te zijn op de dag van de gemaakte afspraak
  • Een monteur kan niet aansprakelijk worden gesteld voor vertraging in de dagplanning waardoor de afspraak later plaatsvindt of verzet moet worden.
  • Zorg ervoor dat monteurs direct aan de slag kan dat de werkplek(ken) direct bereikbaar is. Monteurs helpen niet met kasten leeghalen, schuiven geen meubels aan de kant, maken geen vensterbanken of balkons vrij, koppelen geen wasmachine of droger af of weer aan.
  • De monteur dient zich te houden aan de opdracht die doorgegeven is en mag geen andere klussen uitvoeren zonder dat hier schriftelijk toestemming voor gegeven is.
  • Het kan zijn dat de monteur niet direct het werk kan voltooien en een vervolg afspraak moet maken. Ook dan gelden de bovenstaande voorwaarden.
05Sleutels kwijt? Sleutel afgebroken?
Sleutels verloren? Ga uw eigen route na en controleer alle plekken waar u bent geweest. Niet terug gevonden? Is er een kopie dan kan die gekopieerd worden. Geen kopie? Dan dient u middels een slotenmaker het cilinder uit te laten boren voor toegang tot uw woning. Let goed op want dit is erg kostbaar. Cilinder kapot? Ten behoeve van onderhoud dient een cilinderslot eens per keer geolied te worden. Werkt de sleutel anders dan normaal? Olie dan direct of besluit een nieuwe cilinder te plaatsen. Is de sleutel afgebroken of cilinder kapot dan dient u zelf contact op te nemen met een sleutelboer. Let wel, dit is kostbaar en dient direct betaalt te worden.
06Geen stroom in huis? Wat kan je doen,.....
In de hele woning geen stroom, of gedeeltelijk geen stroom? Is er stroom in het trappenhuis, bij de buren, werkt de straatverlichting? Controleer of er een storing bekend is bij https://www.gasenstroomstoringen.nl Is er een algemene storing, dan kunt u zelf niks doen. Is het probleem alleen in eigen huis? Controleer de stoppen/de groepen in de stoppenkast/meterkast. Is een of meerdere schakelaars naar beneden in plaats van omhoog? Trek eerst alle stekkers uit de apparaten, kan de schakelaar terug omhoog. Plaats de stekkers éen voor éen weer in het stopcontact. Wanneer een apparaat kortsluiting veroorzaakt, zal de stop er weer uit gaan. Het apparaat kan de oorzaak zijn van de kortsluiting. Het kan ook zijn dat te veel apparaten aangesloten zijn op dezelfde groep en op hetzelfde moment aangezet zijn. De kans bestaat dan dat er te veel stroom gevraagd wordt, waardoor de stop eruit slaat. Bovenstaande uitgevoerd en het probleem is niet verholpen? Stuur dan een CALAMITEITEN bericht. Wanneer de monteur constateert dat uw eigen spullen, of uzelf de gebruiker, de veroorzaker is van de storing, dan zijn de totale reparatiekosten en eventuele spoed en weekendopslag voor rekening van de huurder.
07Ongedierte, wat kan je doen,.....
Wat te doen bij ongedierte? Ongeacht of het muizen, mieren, duiven of ander soort ongedierte betreft, het bestrijden begint met goed en grondig opruimen en schoonmaken. Berg al het eten op in afsluitbare Tupperware bakken. Zorg dat huisafval dagelijks afgevoerd wordt of gebruik een goed afsluitbare afvalbak of afvalemmer. Lokaliseer de bron, het nest of de opening, waar de dieren vandaan komen en volg de route. Sluit alle gaten en kieren in de woning op de juiste wijze, zie Gemeente Amsterdam voor tips. Denk vooraf goed na, indien u bestrijdingsmiddelen als gif of vallen wilt gebruiken, aan de veiligheid van huisdieren of kinderen.
08Tuin, dakterras en of balkon
Het onderhoud van een buitenruimte zoals een tuin, dakterras of balkon wordt door de huurder zelf uitgevoerd. Hierbij hoort het verwijderen van onkruid, maar ook het jaarlijks snoeien van heggen, struiken en bomen. Bij de eindoplevering van de woning dient ook de tuin, dakterras en of balkon leeg, schoon en onderhouden opgeleverd te worden.
09Burenoverlast
Ervaart u overlast van de buurt of van uw directe buren, probeer dit rustig in een gesprek kenbaar te maken en luister ook goed of uzelf of uw bezoek weleens overlast veroorzaakt. Houdt rekening met elkaar. De tussenkomst van derde, zoals de beheerder, kan een averechts effect veroorzaken. In gesprek gaan met elkaar werkt meestal het beste. Op de website van Gemeente Amsterdam staan goede tips en links naar website die gespecialiseerd zijn in burenruzies.
10Intercom en deurbel
De intercom werkt niet, kijk eerst of het geluid aanstaat, de hoorn goed aangesloten is, de bedrading goed is of dat een andere afwijking visueel zichtbaar is. Werkt de deuropener wel, maar de spraak-en luisterfunctie niet, of andersom? Informeer bij de boven- of onderburen of zij hetzelfde probleem ervaren. Maak foto’s van de intercom en de deuropener en noteer het merk/model van de intercom. Stuur de foto’s met een beschrijving van het probleem door via het webformulier. De elektricien zal een afspraak inplannen. Indien het defect veroorzaakt is door de huurder, bijvoorbeeld door verkeerd gebruik (schade), zijn de monteur- en reparatiekosten voor rekening van huurder. Deurbel Huurder is zelf verantwoordelijk voor de aanwezige deurbel of het vervangen van de deurbel indien nodig.
11Glasbewassing
Huurder zelf verantwoordelijk voor het (laten) schoonmaken van de ramen aan de binnen- en buitenzijde van de woning. Huurder kan dit zelf doen of laten doen door een glazenwasser. Huurder dient zelf de glazenwasser te vergoeden. Huurder dient tijdens bewoning, maar ook bij het verlaten van, de ramen en kozijnen aan de binnen- en buitenkant schoon op te leveren.
12Vaatwasser
Een vaatwasser maakt de vaat schoon, maar verwijderd geen etensresten. Etensresten moeten worden verwijdert voordat de vaat de machine in gaat. De filters in de machine dienen na een wasbeurt schoongemaakt te worden. Daarbij heeft de vaatwasser ook regelmatig onderhoud nodig in de vorm van bijvullen zout en glansspoelmiddel en machinereiniger. Een klein defect aan de machine dient u zelf te laten herstellen. Een kleine reparatie kan zijn het vervangen van een onderdeel. In de huurovereenkomst en of opleverrapport staat of de vaatwasser bij het gehuurde behoort of uitgesloten is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een vertrekkende huurder een vaatwasser achterlaat, dan behoort het niet tot het gehuurde, maar kan de nieuwe huurder wel gebruik maken van de vaatwasser. Huurder is dan wel zelf verantwoordelijk voor reparatie en of vervanging. Huurder en verhuurder dienen dit soort zaken vooraf met elkaar af te stemmen en vast te leggen.
13Wasmachine
Indien een wasmachine aanwezig is in het gehuurde, is van belang vooraf vast te stellen of het tot het gehuurde behoort of niet. Wanneer huurder de machine wilt gebruiken is huurder zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en reparaties. Is de machine kapot, dient huurder de verhuurder te informeren en te bespreken wat er gedaan wordt. Huurder is verantwoordelijk voor het afvoeren van de oude/kapotte wasmachine op de juiste wijze. Huurder en verhuurder stemmen af over een eventuele vervangende wasmachine en leggen de afspraken hierover vast.
14Schimmel? Wat kan je doen,.....
Schimmels ontstaan doordat er slecht geventileerd word. Dus zorg dat u goed ventileert. Het is alleen niet zo simpel als het lijkt. Doe het goed. Condensatievocht is vocht dat ontstaat door afkoeling van warme lucht. Wanneer deze vochtige lucht niet voldoende afgevoerd wordt, gaat het condenseren tegen de muren die als gevolg vochtig gaan worden. Op een vochtige muur kan een schimmel zich goed verder ontwikkelen. In ruimtes waar niet of nauwelijks geventileerd wordt kunnen schimmelplekken zichtbaar worden. In vochtige en natte ruimtes zoals de badkamer en keuken is dat vaak in hoeken bij het plafond. Het is belangrijk om tijdens het douchen en koken altijd een raam te openen, zodat condens uit de woning kan. Ook al wordt de mechanische ventilatie aangezet, het doorluchten van de woning blijft nodig. Zet aanwezige ventilatieroosters helemaal open en zet zo vaak als mogelijk een raam of deur open. Vergeet de slaap- en de woonkamer ook niet, zowel in de nacht of als er meerdere mensen aanwezig zijn in huis, altijd een klein raampje openen voor ventilatie. Haal een schimmeldodend middel in huis. Schimmels kunt u verwijderen door bijvoorbeeld HG schimmelreiniger te kopen en te gebruiken. Wel goed de gebruiksaanwijzingen lezen en opvolgen. U moet zo'n behandeling meerdere keren herhalen aangezien schimmels heel hardnekkig zijn. Is alles weg dan zorgdragen dat elke dag alle ruimten goed worden geventileerd en dat alles goed schoon gehouden wordt.
15Schilderen
Huurder mag in de woning alles schilderen. Huurder dient bij vertrek de woning altijd in een neutrale witte kleur op te leveren. Ook strepen en vegen op de muren dienen schoon gemaakt te worden en als dat niet lukt overgeschilderd te worden. Accepteert u een woning met gekleurde muren, dan dient u wel bij vertrek de woning neutraal witgekleurd op te leveren aan de verhuurder.
16Toilet, douche of afvoerputje verstopt?
Een verstopping wordt veelal veroorzaakt door de Huurder zelf en is daarom ook zelf verantwoordelijk voor het laten ontstoppen en de kosten moet Huurder zelf betalen. Gebruik in elk geval geen oplosmiddelen om leidingen te ontstoppen, want deze veroorzaken schade aan de leidingen waar de huurder dan ook verantwoordelijk voor is. Met een plopper, kokend water en ont-vetter worden de meeste verstoppingen verholpen. Gebruik een douche- of afvoer netje om losse haren en ander materiaal op te vangen, zodat het in de leiding geen verstopping kan veroorzaken. Spoel ook geen vetten of materiaal door dat gaat stollen in de leiding of toiletriolering, maar vang dit op in een lege fles of laat het eerst stollen en gooi het dan weg in een zak met het huisvuil. Toch hulp nodig, geef dan opdracht aan een erkend ontstoppingsbedrijf. Let wel, vraag van te voren hoeveel het kost en informeer ook bij andere bedrijven (i.v.m. grote prijsverschillen), kosten zijn voor eigen rekening en dient direct betaalt te worden.
17Het trappenhuis
Het trappenhuis is voor algemeen gebruik en is tevens een vluchtroute of doorgang. Het is niet toegestaan het trappenhuis deels toe te eigenen door er spullen te plaatsen of op te hangen. Ook al woont u op de bovenste verdieping, ook dan is het niet toegestaan de ruimte toe te eigenen er spullen te plaatsen. Het trappenhuis dient te allen tijde vrij en toegankelijk te zijn.
18Rookmelders
Huurders zijn zelf verantwoordelijk voor het vervangen van batterijen in de aanwezige rookmelders. Huurders mogen in eigen woning op eigen initiatief extra rookmelders (bij-)plaatsen en zijn daarvoor zelf verantwoordelijk.
19Inboedel verzekering en aansprakelijkheidsverzekering
Schade aan je spullen door bijvoorbeeld een lekkage afkomstig van het dak of de wasmachine van de bovenburen? Of gevolgschade door jouw kapotte vaatwasser? In beide gevallen is het prettig om een inboedel- en een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Huurder dient een eigen inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Geen verzekeringen afsluiten is voor rekening en risico van huurder. Verzekeringsclaims is iets wat huurder zelf of onderling met elkaar regelen, al dan niet met tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon. De beheerder of verhuurder is geen partij en zal niet begeleiden. Verhuurder heeft een eigen opstalverzekering. Gevolgschades worden niet door verhuurder vergoed.

Onderhoud verzoek

Heeft u een service-of reparatieverzoek? Dan kunt u dit online indienen.  Zodra wij uw verzoek hebben ontvangen, streven we ernaar binnen 5 werkdagen te reageren. Is het spoedeisend? Kijk dan bij Calamiteiten.

Verzoek indienen